Нашите сънародници, които пътуват в чужбина, в Западна Европа, където се

...
Нашите сънародници, които пътуват в чужбина, в Западна Европа, където се
Коментари Харесай

Случаите на нов подвариант на Омикрон растат, слагайте маските - съветва проф. Кантарджиев -

Нашите сънародници, които пътуват в чужбина, в Западна Европа, където се популяризират новите разновидности на Омикрон, да употребяват маски на летищата и по време на полет. Почиващите в Гърция да съблюдават ограниченията на местните власти, а като се върнат от курорт да не бързат да се срещат с хора, а да изчакат няколко дни ", предложи по БНР проф. Тодор Кантарджиев, консултант на Столична община по здравни въпроси. 

Той посочи, че новите подварианти на Омикрон ВА4 и ВА5 към момента не са засечени в страната, само че провокират нова вълна на коронавирусната зараза в Западна Европа и прилежаща Гърция. За тези разновидности се знае, че са още по-лесно предаваеми от главния Омикрон.

Той цитира доктор Мария ван Керхов, завеждащ отдела на СЗО по зоонози и опасни инфекции, че нарастването на случаите на на коронавирус през летните месеци се дължи на Омикрон разновидността ВА2. 10-15% от общия брой случаи са разновидности 4 и 5 пренесени от Латинска Америка. ВА4 е присъщ за Гърция, където сега има сериозен растеж на новозаразените.

Микробиологът изрази страдание, че у нас към този момент не се секвенират постоянно PCR проби и това пречи за следене на нови разновидности.

Професорът предложи в градския превоз да се отварят прозорци и да се проветрява, защото към този момент няма условие за наложително носене на защитна маска.

Тъй като ваксини за новите разновидности към момента няма утвърдени, проф. Кантарджиев съветва наесен да се сложи четвърта доза. По думите му бустерът е изключително нужен при възрастни, които са се ваксинирали преди повече от 9 месеца. " Няма нищо наложително, само че е медицински обосновано ", аргументира се проф. Кантарджиев 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР